Έχεις παρατηρήσει η άσκηση σου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή γενικότερα σε συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας, να γίνεται πιο δύσκολη, πιο κουραστική, πιο εξαντλητική; Πολλές φορές χωρίς να έχεις αυξήσει καν την ένταση ή την διάρκεια της προπόνησης/ δραστηριότητας σου νιώθεις το σώμα σου πιο δυσκίνητο, βαρύ και ευάλωτο στην κόπωση. Ο λόγος αυτής της εξάντλησης και πιο γρήγορης κόπωσης οφείλεται στα επίπεδα υψηλής θερμοκρασίας.

Η υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος μπορεί να θεωρηθεί ανασταλτικός παράγοντας της απόδοσής σου στην προπόνηση. Προκαλεί έντονη εφίδρωση, άγχος, έξτρα προσπάθεια και άρα πιο γρήγορη κούραση. Ο οργανισμός από μόνος του για ν’ αποβάλει την περαιτέρω αυξημένη θερμοκρασία απ’ το σώμα θέτει σε λειτουργία τον «θερμοστάτη» του ή αλλιώς τους θερμοϋποδοχείς του και διατηρεί τη θερμοκρασία στα κανονικά της επίπεδα με μια διαδικασία γνωστή και ως θερμορύθμιση.

Βλάβες και συμπτώματα

Οι βλάβες που μπορούν να προκληθούν από την άσκηση σε θερμό περιβάλλον αναφορικά είναι οι εξής: κράμπες, εξάντληση, θερμοπληξία. Τα συμπτώματα για τις παραπάνω βλάβες μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ή και μετά την προπόνηση. Ενδεικτικά: ο πονοκέφαλος, ο αποπροσανατολισμός-ζαλάδα, η ναυτία, οι κράμπες, λιποθυμικές τάσεις, αίσθημα κόπωσης, ξηρό δέρμα, εμετοί, απώλεια αισθήσεων είναι μερικά συμπτώματα που επιβεβαιώνουν την απορρύθμιση της θερμοκρασίας του οργανισμού και καλό θα ήταν ν’ απευθυνθείς σ’ έναν γιατρό.

Μείωση κινδύνων

Τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πιο ομαλή διεξαγωγή της προπόνησης σου,  για την αποφυγή μια ενδεχόμενης εξάντλησης ή αφυδάτωσης του οργανισμού, αλλά και για την πιο άνετη και ευχάριστη διεκπεραίωση του προγράμματος σου;

  1. Έλεγξε πριν από την άσκηση να βρίσκεσαι σ’ ένα δροσερό περιβάλλον. Ενδεδειγμένη θερμοκρασία 18-24ο C.
  2. Να φοράς ελαφριά ρούχα και άνετα ρούχα. Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα ενδείκνυνται για να αντανακλάται η ακτινοβολία. Αν η δραστηριότητα σου είναι σε εξωτερικό χώρο πχ. τρέξιμο, φρόντισε να βρίσκεσαι σε σκιά και να φοράς καπέλο.
  3. Μπορείς να επιλέξεις πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα για να κάνεις την προπόνησή σου, έτσι ώστε ν’ αποφύγεις τις υψηλές θερμοκρασίες.
  4. Νερό. Απαραίτητο σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης, κυρίως σε αερόβιες δραστηριότητες (ποδήλατο, τρέξιμο). Να θυμάσαι ότι είναι προτιμότερες οι μικρές και τακτές γουλιές νερού, παρά οι μεγάλες και λίγες. Έτσι κρατάς τα επίπεδα υγρών σου υψηλά και ενυδατώνεις τον οργανισμό σου.
  5. Σε περίπτωση έντονης εφίδρωσης κατανάλωσε τροφές που έχουν λίγο περισσότερο αλάτι και τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως η μπανάνα για ν’ αναπληρώσεις τους ηλεκτρολύτες.
  6. Απόφυγε την καφεΐνη. Η καφεΐνη όντας διουρητική, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια υγρών που είναι απαραίτητα για την επικράτηση της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμα αυξάνει την καρδιακή συχνότητα πράγμα που έχει σαν συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας.
  7. Απόφυγε τα αλκοολούχα ποτά. Και τα ποτά με τη σειρά τους αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώμα τους και επιβραδύνουν την αποδοτικότητα.
  8. Σε οποιαδήποτε περίπτωση αντιληφθείς κάποια απ’ τα παραπάνω συμπτώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης σταμάτα αμέσως την προπόνηση. Κάθισε σε δροσερό μέρος και κατανάλωσε κρύο νερό.
  9. Άτομα πιο παχύσαρκα , που είναι πιθανό να έχουν μειωμένη αντοχή χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή σε υψηλές θερμοκρασίας, λαμβάνοντας απαραιτήτως υπόψιν  τους όλα τα παραπάνω.
  10.  Τέλος, πολύ γενικά σε ακραίες θερμοκρασίες ο καλύτερος τρόπος ν’ ανταπεξέλθεις στην προπόνηση είναι να εγκλιματιστείς σε αυτές τις συνθήκες μέσα από την εξάσκηση. Ελάττωσε αρχικά την ένταση και τη διάρκεια της μέχρι τότε δραστηριότητας σου και κατόπιν αύξανέ την σταδιακά. Μην σταματάς τελείως τις φυσικές σου δραστηριότητες λόγω ζέστης, χάνεις τον ρυθμό σου και δεν εγκλιματίζεσαι έτσι στις συνθήκες.

Για κάθε προπόνηση σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο πρέπει να ελέγχεις τα παραπάνω στοιχεία και να τα λαμβάνεις υπόψιν σου χωρίς να τα αψηφάς. Κάνε την προπόνηση σου πιο εύρυθμη, λειτουργική και άνετη χωρίς να χρειάζεται να δυσφορείς ή να διακόπτεις το πρόγραμμά σου τους καλοκαιρινούς μήνες ξαναρχίζοντας κάθε φορά απ’ την αρχή.

Και αν τα παραπάνω δεν είναι επιχειρήματα που αρκούν για να μην διακόψεις την άσκηση σου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εκμεταλλεύσου τα καλοκαιρινά σπορ και όχι μόνο (κολύμβηση, θαλάσσια sports, aqua γυμναστική, yoga στην παραλία) και κράτα τη φόρμα σου!!!

Σάντρα Βαξεβάνη, MyLiveGym Instructor