Σίγουρα, όλοι έχουμε παρατηρήσει πως το καλοκαίρι είμαστε πιο υγιείς από οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και πολλές ασθένειες από αρθρίτιδα μέχρι καρδιοπάθειες δείχνουν να υποχωρούν. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό? Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambringe απαντούν πως γνωρίζουν τον λόγο που οφείλεται αυτό. Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Nature Communications», οι εποχές ασκούν βαθιά επίδραση στον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων μας και δη των γονιδίων του ανοσοποιητικού.

Συγκεκριμένα, τα γονίδια αυτά δείχνουν να είναι πιο ενεργά κατά τους κρύες εποχές του χρόνου, προφανώς για να αντιμετωπίσει καλύτερα ο οργανισμός τις επιθέσεις των ιών που προκαλούν γρίπη και κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο αυτό έχει ως συνέπεια να πυροδοτούνται ή να επιδεινώνονται τον χειμώνα οι ασθένειες στις οποίες κυρίαρχο ρόλο παίζει η φλεγμονή ή οι επιθέσεις του ανοσοποιητικού στους ιστούς του σώματος. Αυτή είναι η περίπτωση νοσημάτων όπως η αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο τύπου 1 διαβήτης και τα άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα συμπεράσματά αυτά προέρχονται από την ανάλυση δειγμάτων αίματος και ιστών από περισσότερους από 16.000 ανθρώπους από διάφορες χώρες του κόσμου.

Κατά την πορεία της έρευνας οι επιστήμονες απομόνωσαν σχεδόν το σύνολο των γονιδίων που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός ( περίπου 22.000 γονίδια ) και κατέληξαν ότι το ένα τέταρτο από αυτά επηρεαζόταν σημαντικά από τις εποχικές διακυμάνσεις. Για παράδειγμα, στους κατοίκους χωρών όπου υπάρχουν χειμερινοί μήνες (είναι από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο για τους κατοίκους του βορείου ημισφαιρίου του πλανήτη και από Ιούνιο έως Αύγουστο για τους κατοίκους του νοτίου ημισφαιρίου), τα γονίδια του ανοσοποιητικού ήταν πιο ενεργά στη διάρκειά τους. Στους κατοίκους του Ισημερινού, όμως, όπου οι θερμοκρασίες είναι σχετικά υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τα γονίδια αυτά ήταν πιο ενεργά την εποχή των βροχών, όταν αφθονούν νοσήματα όπως η ελονοσία.

Αντιθέτως στην Ισλανδία, όπου κάνει σχεδόν μονίμως πολύ κρύο, οι εποχιακές διακυμάνσεις στη λειτουργία των γονιδίων ήταν μηδαμινές. «Τα ευρήματά μας εξηγούν γιατί είμαστε πιο επιρρεπείς σε ορισμένα νοσήματα συγκεκριμένες εποχές του χρόνου», δήλωσε ο δρ Τζων Τοντ, καθηγητής Ιατρικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. «Στη Βρετανία, λ.χ., τα νέα κρούσματα τύπου 1 διαβήτη κορυφώνονται από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο και ένας λόγος γι’ αυτό ως φαίνεται είναι η αυξημένη δραστηριότητα των γονιδίων που προκαλούν φλεγμονή».

Επιμέλεια: MyLiveGym team