Πολλοί διατροφολόγοι έχουν καταγράψει κατά καιρούς τα σημαντικά οφέλη του λεμονιού στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ευεργετικές ιδιότητες από αυτό το θαυματουργό προϊόν που βρίσκεται σε κάθε σπίτι είναι πολλές και σου τις παραθέτουμε παρακάτω για να σε πείσουμε ότι πρέπει να εντάξεις το λεμόνι στην υγιεινή διατροφή σου.

Τα οφέλη του λεμονιού στον οργανισμό μας

Θεραπευτικές ιδιότητες: Το λεμόνι προτείνεται από τους ειδικούς τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία λοιμόξεων του αναπνευστικού συστήματος. Επιπλέον, βοηθάει σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσιοποιητικού συστήματος και ειδικότερα στην αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων. Χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και κάλιο, μπορεί κανείς να πει ότι είναι ένα φυσικό φάρμακο για την καταπολέμηση των κρυωμάτων, της γρίπης, του πονόλαιμου αλλά και του ελέγχου της ανάπτυξης βακτηρίων.

Καταπολέμηση της δυσπεψίας: Το λεμόνι μπορεί επίσης να σε ανακουφίσει από τις καούρες και τη δυσφορία έπειτα από ένα βαρύ γεύμα. Ο οργανισμός μας εκκρίνει γαστρικά υγρά, ακόμα και υδροχλωρικό οξύ, προκειμένου να χωνέψει τις τροφές. Το κιτρικό οξύ που περιέχεται στο λεμόνι βοηθάει στον περιορισμό των επικίνδυνων εκκρίσεων με αποτέλεσμα την ομαλή πέψη των τροφών.

Αιμοστατική ιδιότητα: Το λεμόνι έχει την ιδιότητα να σταματάει τη ροή του αίματος με φυσικό τρόπο. Εάν λοιπόν βγάζει το παιδί σας δόντι ή αιμορραγεί η μύτη σας, έχετε στο νου σας ότι λίγες σταγόνες λεμόνι θα εμποδίσουν την αιμορραγία!

Καταπολέμηση της υψηλής πίεσης: Η επίδραση του λεμονιού στο κυκλοφορικό σύστημα είναι πολύ σημαντική καθώς συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα, συνίσταται στις δίαιτες κατά της χοληστερίνης και της αρτηριοσκλήρυνσης ενώ παράλληλα μειώνει τις θρομβώσεις.

Ενισχύει την αποτοξίνωση του οργανισμού: Το λεμόνι τονώνει τη λειτουργία του ήπατος και ελέγχει τη χρήση της χολής. Επιπλέον, καθαρίζει το αίμα και ενισχύει τα επίπεδα οξυγόνου σε αυτό. Αναμφισβήτητα είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας.

Βοηθάει στο αδυνάτισμα: Το λεμόνι βοηθάει σημαντικά στην απώλεια βάρους καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει χαμηλό ph (μεταξύ 2 και 3) που σημαίνει ότι δημιουργεί αρκετές αλκαλικές βάσεις στα υγρά του σώματος. Γενικότερα οι τροφές που λαμβάνουμε είναι κατά βάση όξινες και οι αλκαλικές τροφές είναι πολύ σημαντικές για μία εξισορροπημένη διατροφή που μειώνει την αίσθηση της πείνας, βοηθάει στην αλλαγή του μεταβολισμού και μακροχρόνια οδηγεί στην σταθερή απώλεια κιλών.

 

Άλλες ιδιότητες: Αυτό το θαυματουργό προϊόν της φύσης έχει αποδειχθεί ότι έχει και άλλες σπουδαίες ιδιότητες, όπως αντικαρκινικές, διουρητικές, βοηθάει στην καταπολέμηση του γήρας, καθώς και στην αντιμετώπιση ασθενειών και δυσλειτουργιών του εγκεφάλου όπως η νόσος Parkinson.

Ανακεφαλαιώνοντας, το λεμόνι είναι ένα συστατικό που θα πρέπει να βρίσκεται στις τροφές μας σε καθημερινή βάση. Μπορεί να έχει αρκετά όξινη γεύση όμως αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές αλκαλικές τροφές και συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Εσύ έχεις εντάξει το λεμόνι στη διατροφή σου;