Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς ζωής, πολλές ώρες εργασίας και οικονομική ανασφάλεια. Επιπλέον,η άμεση σύνδεση των ημερησίων αναγκών μας με την τεχνολογία και η ζωή στη πόλη μας απομακρύνει μέρα με τη μέρα από τη φύση. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουμε αρκετό χρόνο για τον εαυτό μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μία εκδρομή και «πράγματα» που μας δίνουν χαρά, γεμίζουν τις μπαταρίες μας και μας βοηθάνε να συνεχίζουμε με αισιοδοξία τη ζωή μας. Παρατηρούμε, λοιπόν στον εαυτό μας ότι κάποιες μέρες μπορεί να νιώθουμε μελαγχολικοί, λυπημένοι ή στεναχωρημένοι. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να διώξουμε αυτά τα συναισθήματα, ένας από αυτούς είναι και ο χορός.

 

Τι είναι ο χορός

Ο χορός είναι τρόπος έκφρασης. Η συνέχεια της κίνησης του σώματος, που μας βοηθάει να γνωρίσουμε τις κινητικές μας δεξιότητες και τα όριά μας. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ποίηση που δημιουργεί το σώμα, με την οποία ο άνθρωπος εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο και τα συναισθήματά του. Σύμφωνα με το Πλάτωνα, η έννοιες χορός και χαρά είναι συνυφασμένες και συνδεδεμένες με την εκδήλωση συναισθημάτων. Παράλληλα, βοηθάει στην ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας. Μαζί με το σώμα ταξιδεύει και ο νούς συνδιάζοντας τη μουσική, οπτική και κινησιολογική αντίληψη. Απο την αρχαιότητα ακόμα έχουν τονιστεί τα οφέλη του. Απο τη μία ως μέσο μίμησης, το οποίο αναφέρεται στη δυνατότητα της μουσικής και του χορού να απεικονίζουν με δραματικό τρόπο τη συμπεριφορά ανθρώπων και ζώων, έχοντας διδακτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και από την άλλη ως πολιτισμικής μορφής παιχνιδιού, μέσω θρησκευτικών τελετουργιών.

 

Τι συμβαίνει όταν χορεύουμε;

Χορεύοντας δημιουργούνται μέσα μας μια σειρά από συναισθήματα χαράς, ενθουσιασμού, δημιουργίας, τέρψης και αρμονίας. Σιγά σιγά όλα μας τα προβλήματα, η λύπη και ο πόνος υποχωρούν ώσπου εξαφανίζονται. Με τον τρόπο αυτό ο χορός λειτουργεί θεραπευτικά και αγχολυτικά. Επιπλέον,καλλιεργείται η αυτοπεποίθηση, διότι δουλεύουμε με το σώμα μας,το γνωρίζουμε καλύτερα και βελτιώνουμε την αντοχή και την όψη του. Ακόμα, χορεύοντας με παρέα μαθαίνουμε να λειτουργούμε συλλογικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το «εγώ» αλλά η πνευματική ένωση με το σύνολο. Τέλος, όταν μαθαίνουμε ένα είδος χορού, μαθαίνουμε μια τέχνη η οποία απαιτεί έκφραση, σκέψη, αυτοσυγκέντρωση και προσπάθεια. Μέσω,λοιπόν αυτής της προσπάθειας έρχεται η αυτογνωσία και η συναισθηματική ωρίμανση κάτι που μας βοηθάει να βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας πιο αντικειμενικά με λιγότερο άγχος και περισσότερη σιγουριά, ότι οποιοδήποτε και να είναι το πρόβλημα η λύση θα βρεθεί.

Για τους παραπάνω λόγους βάλε το χορό στη ζωή σου, πίστεψε στον εαυτό σου, αγάπησε το σώμα σου και ξεπέρασε τα όριά σου. Δες τη ζωή με διαφορετική οπτική γωνία, τη θετική και πάντα με ένα μεγάλο χαμόγελο.

Στο MyLiveGym δίνουμε ιδιαίτερη βάση στο χορό και σε προσκαλούμε να αλλάξεις τη ζωή και το σώμα σου με τα χορευτικά προγράμματα γυμναστικής που διαθέτουμε. Dance Fitness, Bollywood Fitness, Chair Fitness και άλλα πολλά προγράμματα σε περιμένουν! Έλα και εσύ στην παρέα του MyLiveGym τώρα!

Πόπη Σακελλαρίου, MyLiveGym Instructor